Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/public/sites/www.motodepot.nl/wp-content/plugins/wpai-woocommerce-add-on/classes/config.php on line 44
5 tips voor motorrijden in de winter! - Motodepot

5 tips voor motorrijden in de winter!

Het is vandaag 21 december 2018 en dat betekent dat de winter officieel is begonnen. Om ook in de winter veilig te kunnen motorrijden hebben wij handige tips voor het motorrijden in de koude en moeilijke omstandigheden van de winter opgesteld. Naast 5 handige tips hebben we ook de do’s & don’ts van motorrijden in de winter op een rijtje gezet.

Do's & Donts motorrijden in de winter

1. Draag de juiste motorkleding

Comfortabel motorrijden in de winter begint bij het kiezen van de juiste motorkleding. Het kiezen van de juiste kleding begint bij de basis, een thermoshirt en thermobroek. Deze zijn te koop bij vrijwel iedere sport winkel en natuurlijk ook bij een goede motorwinkel. De thermokleding absorbeert het zweet en blijft goed ademen waardoor het lichaam droog en warm blijft. Over het thermoshirt kan een dikke trui gedragen worden om het bovenlichaam van extra warmte te voorzien.

De volgende kledinglaag bestaat uit de buitenste laag oftewel de motorkleding. Er is veel motorkleding te koop die speciaal ontwikkeld is voor de winter. Let er altijd op dat de kleding wind en waterdicht is maar wel goed ademt. Dit zorgt ervoor dat water en de koude winter niet naar binnen kan dringen en dat het geen enorm plakkerige/zweet rit wordt. Bescherm ook goed de nek en de onderkant van het gezicht tegen de wind, kou en regen, sneeuw of hagel. Dit kan eenvoudig gedaan worden met een Balaclava, kol of gezichtsmaskers.

Een andere optie is het investeren in verwarmde motorkleding. Tegenwoordig zijn er steeds meer verwarmde producten verkrijgbaar, denk hierbij aan verwarmde motorhandschoenen, verwarmde vesten en verwarmde jassen.

2. Prepareer je motor voor de winter

Naast het zorgen voor de juiste motorkleding kun je ook je motor voorbereiden op de winter. Denk hierbij aan basis benodigdheden zoals: een windscherm en handbeschermers. Daarnaast zijn er voor sommige motors ook windschermen voor de benen verkrijgbaar. Met deze handige hulpmiddelen bescherm je het bovenlichaam, de handen en de benen tegen wind en eventuele neerslag.

Denk ook aan verwarmde motorhandvatten. Er zijn vele verschillende soorten verkrijgbaar die gemakkelijk te monteren zijn. De verwarmde handvatten kunnen vaak op verschillende standen worden gezet waarmee de temperatuur te regelen is.

Is je motor water gekoeld? Zorg dan dat je antivries toevoegt. Controleer ook direct alle koelslangen op lekken en andere beschadigingen.

3. Lage temperatuur dus koudere banden

Het klinkt heel logisch maar er wordt vaak geen rekening mee gehouden. Een lagere buiten temperatuur zorgt automatisch ook voor koudere banden. Wanneer de banden kouder zijn betekent dit dat ze minder grip bieden. Het rijden helpt de banden warmer te maken, maar houd rekening met het feit de even stoppen, bijvoorbeeld voor een stoplicht, de temperatuur van de banden direct een stuk laat zakken. Controleer de bandenspanning ook regelmatig. Gebruik hiervoor altijd een goed werkende bandenspanningsmeter en ga niet op je gevoel af door in de band te drukken.

4. Zorg voor goed zicht en vergroot de volgafstand

Wanneer je in de winter gaat motorrijden moet je er altijd voor zorgen dat je de volgafstand ten opzichte van je voorligger vergroot. Kijk daarnaast ook altijd verder vooruit waardoor je goed kan inschatten wat er voor je op de weg gebeurt. Dit zorgt ervoor dat je tijdig kan reageren op het overige verkeer wat een eventuele aanrijding kan voorkomen. Houdt altijd rekening met het feit dat je minder grip hebt en daardoor eerder moet handelen. Een veel gebruikte regel onder motorrijders is: kijk ongeveer 15 seconden voor je. Dus naar het punt waar je over ongeveer 15 seconden arriveert.

Het vergroten van de volgafstand zorgt ervoor dat je beter kan reageren op het plots remmen van auto’s. Ook heb je hierdoor beter zicht op de weg waardoor je eventueel vuil of andere obstakels aan ziet komen en kan ontwijken.

5. Kijk uit voor zout, scheuren en ijs

Zout is niet alleen erg slecht voor metaal maar het beïnvloed ook de grip. Zie je glinsteringen of zout op de liggen houd dan altijd rekening met het feit dat de grip een stuk lager is en je hierdoor bij te hoge snelheden of grote lean angles plotseling alle grip kan verliezen.

Door de vorst wordt het wegdek vaak kapotgereden door auto’s en vrachtauto’s. Hierdoor kan grind los komen en ontstaan er scheuren in het wegdek. Grind en scheuren zijn enorm gevaarlijk voor motorrijders en kunnen een plotselinge valpartij veroorzaken. Kijk altijd goed uit voor los liggend grind en scheuren in het wegdek en probeer waar mogelijk te ontwijken. Zorg ook voor de juiste bandenspanning om lekke banden te voorkomen.

In de winter kan het voorkomen dat het wegdek op vriest waardoor er ijsplaten ontstaan. Dit ijs is lang niet altijd zichtbaar en houdt daarom altijd goed rekening met het feit dat op ijs rijden niet veilig/mogelijk is. In geval van ijzel en sneeuw is het daarom ook verstandig om de motor thuis te laten staan.

Wees verstandig!

Wanneer het heeft gesneeuwd ga dan niet met een motor de weg op! De omstandigheden zijn dan te gevaarlijk waardoor de kans op een ongeluk veel te groot is. Ben je onderweg en begint het te sneeuwen? wees verstandig en keer huiswaarts. Is dit niet mogelijk rijd dan voorzichtig door en stop op de eerst mogelijke plek. Kijk hier wat de voorspellingen zijn en zorg dat je pas weer verder rijdt wanneer dit mogelijk is.

Pas altijd je snelheid aan in de winter. Dit betekent verminder je snelheid! Doordat de grip een stuk lager ligt bij lage temperaturen kan het hard accelereren al voor een valpartij zorgen. Neem de bochten voorzichtig en rijd altijd verstandig!

Reacties

Laat een reactie achter

Motodepot